Dobra praktyka higieniczna jest znacząca
Dobre praktyki higieniczne obejmują umycie rąk przed jedzeniem, po skorzystaniu z toalety czy dotknięciu zwierząt, wielokrotne sprzątanie dotykanych płaszczyzn, jak blaty stołów i poręczy, a też dezynfekcję przedmiotów i powierzchni, które narażone są na dotyk z osobami chorymi lub zakażonymi. Dobra praktyka higieniczna zakłada dodatkowo noszenie maseczek ochronnych i trzymanie dystansu od innych. GHP i GMP czyli Dobra Praktyka Higieniczna oraz Dobra Praktyka Produkcyjna, to dwa główne systemy mające na celu utrzymanie odpowiedniej kontroli higieny środowiska pracy i procesów technologicznych jakie zachodzą w firmie gałęzi żywnościowej. gmp/ghp Dobre praktyki higieniczne umożliwiają i utrzymują trafny poziom higieny w miejscu pracy, co jest potrzebne w celu zapewnienia bezpieczeństwa żywności i towarów. GMP/GHP umożliwiają, że procesy są ściśle nadzorowane i że wyroby są wytwarzane zgodnie z regulaminami prawa i zasadami bezpieczeństwa. GHP i GMP mają również na celu zapobieganie i redukowanie skutków zabrudzenia żywności i towarów.